Alkotói válság

Démonok odabent – A depresszióirodalom sötét gyöngyszemei

Van, aki mindenhová magával cipeli a benne lakó démont, az pedig a jobb pillanatokban együtt örül az illetővel, máskor viszont meg akarja ölni – így fogalmazza meg Jenny Lawson a depresszió lényegét, míg például Sylvia Plath egy fölé boruló üvegburához hasonlítja, Elizabeth Wurtzel pedig fekete hullámként írja le. Ha szeretnéd jobban megérteni ezt a sokakat érintő mentális állapotot, ha te, vagy egy hozzád közel álló szenvedett már tőle, vagy egyszerűen csak érdekel a téma, ezekből a könyvekből mindent megtudhatsz a depresszióról: néhányukkal a legmélyebb bugyrokba szállhatsz alá, néhány pedig segít felemelkedni onnan.

dollar-gill-0v7_n62zzcu-unsplash.jpgPhoto by Dollar Gill on Unsplash
Tovább olvasom

Öt dolog, amit nem tudtál a szülinapos J. K. Rowlingról

Miért fontos az írónő számára a King’s Cross? Honnan kapta Harry a vezetéknevét? És mi köze a roxforti házaknak a hányózacskókhoz? A munkanélküliből lett milliomos írónő és leghíresebb karaktere, Harry Potter mindketten július 31-én ünneplik a születésnapjukat. Ennek alkalmából összegyűjtöttem néhány kevésbé ismert, érdekes, furcsa vagy éppen vicces tényt az idén 56 éves Joanne Rowling lenyűgöző életéről, és persze, minden idők legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatáról.

j-k-rowling.jpgForrás: Wikimedia Commons, Daniel Ogren, 2010

Tovább olvasom

Egyik nap partykirály(nő), másik nap könyvmoly – utat az ambivertáltaknak!

Emlékszem, egy időben rettentő divatos volt azzal villogni, ha valaki extrovertáltnak mondhatta magát. Ez a személyiségtípus ugyanis az élet császára, imád a középpontban lenni, nagy szája van, mindenkit ismer, és nem jön zavarba semmilyen váratlan társas szituációban. Aztán néhány évvel ezelőtt eljött az introvertáltak ideje. Másról sem lehetett hallani, mint az addig háttérbe szorított, titokzatos művészlelkek számtalan erősségéről és pozitív tulajdonságáról: hogy szeretnek elmélyülni, csak életre szóló barátságokat kötnek, megfontoltak és megbízhatóak. De mi van akkor, ha úgy érzed, egyik csoporthoz sem húzol, vagy éppen kicsit mindkettőhöz? Adjatok utat az ambivertáltaknak – többen vagyunk, mint gondolnátok.

_1130788_1.jpg

Tovább olvasom

De mégis mi a fene az az „antiédzsing”? – Tudatos bőrápolás totál kezdőknek

Itthon is egyre nagyobb trend a tudatos bőrápolás. Ha egészséges és szép bőrt szeretnél, ráadásként pedig egy kis plusz énidőt, tedd meg velem az első lépéseket. De csak ha mosolyogva szeretnél a tükörbe nézni.

2pexels-arina-krasnikova-6663393.jpg

Forrás: Pexels/Anna Shvets

Tovább olvasom

Alvászavarok fogságában: a horkolástól a halálos alváshiányig

Március 19. az Alvás Világnapja

Pont annyira nehéz – bizonyos szempontból talán még nehezebb is – rászoknunk a jó alvásra, mint a megfelelő étkezésre és a rendszeres sportra, pedig ez előbbi legalább annyira fontos a testi-lelki egészségünk szempontjából, mint a két utóbbi. Az Alvás Világnapját, ami idén március 19-re esik, éppen azért találták ki, hogy felhívják a figyelmet a téma fontosságára, ami most a pandémia miatt még nagyobb hangsúlyt kellene kapjon, mint valaha. Következzen néhány alvási rendellenesség (igen, lehet, hogy számodra is ismerősek lesznek), szó lesz arról, mit okozhat az alváshiány, és pár tippet is összegyűjtöttem, ami könnyebbé és kellemesebbé teheti az alvást.

pexels-daria-shevtsova-3794732.jpgForrás: Pexels/Daria Shevtsova

Tovább olvasom

Disznók és dementorok: hírességek mentális betegségei

Mi a közös Leonardo DiCaprióban, Lady Gagában és J. K. Rowlingban? Azon kívül, hogy mindhárman rettentően híresek, még az is, hogy egyikük számára sem ismeretlenek a pszichés zavarok, és állapotukat nyíltan vállalják a nagyközönség előtt. Ezzel sokat tesznek a tabusítás, valamint a megbélyegzés ellen, és azért is, hogy végre megértsük, mentális problémája bárkinek lehet. Ideje jobban megismernünk ezeket és elfogadni egymást.

untitled-1.jpg

Tovább olvasom

Füst, zene, szabadság – Mese a rockkocsmáról, ahol felnőttünk

Ha lehunyom a szemem, akár most is könnyedén oda tudom képzelni magam, azokhoz a súlyos, napsárgára mázolt rönkasztalokhoz a hozzájuk illő, feneket nem kímélő, kemény padokkal. Centiről centire rajzolódnak ki előttem a tárgyak: a szétolvadt szélű hamutartók, a sörembléma az épület élénkre festett falán, a bokszokat egymástól elszeparáló, barna farácsok, és érzem az ujjaim alatt az asztal lakkozott felületébe karistolt felirat rajzolatát. Megérkezik egy barát, az arca felragyog, ahogy meglát. A hangszórókból Axl Rose kiabál karcosan. Egyre többen leszünk, odahúzunk még egy padot. Nevetés harsan, sörösüvegek koccannak össze, öngyújtó kattan, cigarettáink füstcsíkjai egymásba fonódva tekeregnek a szomorúfűz ágai között. Együtt vagyunk, miénk az egész világ.

audience-868074_1920.jpg

Tovább olvasom

Hét dolog, ami miatt 2020-ban is érdemes volt kikelni az ágyból

Bárki kapásból legalább egymillió okot fel tud sorolni, amiért 2020 katasztrofális volt – most nézzük, mi az, amiért mégis megérte végigcsinálni. Személyes.

Kicsit olyan, mintha ezt az évet egyszerűen elrabolták volna tőlünk, hiszen annyi lemondással járt. 2020 azok számára lehetett a legpokolibb, akik elveszítették a munkájukat vagy ne adj’ isten valamelyik szerettüket, de még a szerencsésebbek is korlátok közé szorítva evickéltek át a hétköznapokon, javarészt otthon a laptop-fürdőszoba tengelyen mozogva, rosszabb napokon szorongva, a családot és a barátokat féltve, a jövőn aggódva, ellentmondásos információk rengetegében lavírozgatva. Mondjuk ki kerek perec: ez egy szar év volt. Én mégsem szeretném azzal a tudattal zárni, hogy semmivel nem lettem több idén. Éppen ezért elhatároztam, hogy ha meggebedek, akkor is összegyűjtök pár jó és fontos dolgot 2020-ból, és már azt is látom, hogy ha nincs a Covid, ezekre biztosan nem jut ennyi időm, sőt, egy-kettőbe talán bele sem kezdek.

1_1.jpg

Tovább olvasom

A korona: tényleg ilyen volt az igazi Diana hercegnő?

A sikersorozat nem kíméli a brit uralkodócsalád tagjait, és Diana életét is a legapróbb részletességgel tárgyalja – legalábbis úgy tűnik. Mi igaz, mi a fantázia szüleménye, és mi az, amit még a filmből is kihagytak?

Amikor Diana hercegnő meghalt, még csak 9 éves voltam. Az eseményből érthető módon nem sokra emlékszem, de azt már akkor is pontosan tudtam, hogy a nagyon kedves mosolyú, szőke néniért mindenki odáig van, és miután a tragikus baleset bekövetkezett, őszintén gyászolják őt. Később, amikor a történetét már oda-vissza végigcsócsálták, de időről időre mindig napvilágra került egy újabb titkos részlet az életével vagy a halálával kapcsolatban, az lett a benyomásom, hogy a Diana-sztorival a keserédes romantikára éhező, a tragikum iránt vonzódó, unatkozó háziasszonyok kedvéért foglalkozik ennyit a média. Hiába öntötték nyakon vastagon cukormázzal, számomra Diana is ugyanolyan távoli és merev karakternek tűnt, mint a brit királyi család összes többi tagja.

1024px-diana_visits_halifax.jpgDiana 1983-ban, 22 évesen egy hivatalos látogatáson Halifaxban (WikipédiaRuss Quinlan, 1983)

Tovább olvasom

„Jobban szeretem Mickey egeret, mint bármelyik nőt, akit valaha ismertem”

119 éve született Walt Disney

A legnagyobb mesegyáros, Walt Disney személyét számos különös történet övezi. Állítólag nem ismert könyörületet az üzleti életben, de végtelenül odaadó családapa volt. Mondták perfekcionistának, megszállott munkamániásnak. Úgy tartották, hogy a társaságot nemigen kedveli, néha kicsit szégyenlős. Egy időben antiszemitának bélyegezték, és mivel rendkívüli módon érdekelte a jövő és az azzal kapcsolatos tudományos kutatások, azt is rebesgették róla, hogy a holtteste lefagyasztva várja valahol az újraélesztést. Mi igaz a Disney-t körbelengő szóbeszédekből? 

disney-florida-magic-kingdom-orlando_pxfuel.jpgForrás: pxfuel

Amikor elkezdtem anyagot gyűjteni ehhez a cikkhez, még nem gondoltam, mennyire nehéz lesz megrajzolni egy olyan ember portréját, akit a világon valószínűleg mindenki ismer, és emiatt nyilvánvalóan mindenkinek megvan róla a véleménye, meg persze számtalan sztori is kering róla a neten. Szó, mi szó, nem kevés rosszat, de legalább ugyanannyi jót hallhattunk már Walt Disneyről, ám azt hiszem, egy dologban mindannyian megegyezhetünk. Nagy ember volt, inspiráló személyiség, aki jelentős dolgot vitt véghez: felgyújtotta a gyerekek fantáziáját, és csodálatos álmokat adott nekik. Köztük nekem is.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása