200 millió nő él a világon megcsonkított nemi szervvel

2020. július 06. - Brigi Hidvégi

Minden évben több mint 4 millió lányt metélnek körül, zömével 15 éven aluliakat. Az eljárásnak többféle típusa létezik: enyhébb változatánál a klitorisz fölötti bőrt csípik le, a legbrutálisabb csonkításkor pedig az egész nemi szervet eltávolítják, majd összevarrják. Egyiknek sincs semmilyen pozitív hozadéka, ellenben számtalan súlyos egészségügyi és pszichés következménye lehet. Az esetenként fertőtlenítés és fájdalomcsillapítás nélkül, egy szál pengével végzett műtétbe akár bele is halhat az alany, de a szövődmények sorába tartozik a fekély, a sipoly és a meddőség is. Cikkemben körbejárom, hol végeznek még manapság is női nemiszerv-csonkítást, mi okból, illetve hogy kik és miképpen próbálnak harcolni ellene. 

Éppen Manal al-Sharif szaúd-arábiai nőjogi aktivista könyvét olvasom, a Merj vezetni!-t,amiben traumatikus élményéről, a körülmetéléséről is mesél. Nyolc éves volt, amikor egy borbély életlen ollóval, érzéstelenítés nélkül eltávolította a klitorisza felső részét, aztán a napokon keresztül csillapíthatatlannak bizonyuló vérzés miatt a szeméremtestét cérnával több helyen összecsomózta, ami ennek köszönhetően csúnyán eldeformálódott. A megrázó leírás elgondolkodtatott és kíváncsivá tett, ezért utánanéztem, mennyire jellemző még manapság a barbár procedúra (és meglepődtem). Manal könyvéből kiderül, hogy Szaúd-Arábiában pont nem annyira tipikus a lányok körülmetélése, ám elég egy gyors guglizás, és máris látható, hogy a világ bizonyos részein ez bizony a mai napig fontos és élő hagyomány.  

wikipedia.jpgManal al-Sharif szaúd-arábiai aktivista (Forrás: Wikimedia Commons)

A United Nations Population Fund, vagyis UNFPA (az ENSZ Népesedési Alapja) most, június végén hozta nyilvánosságra az éves jelentését, amelyben három rendkívül ártalmas, ma is élő és elterjedt gyakorlatot nevez meg, amelyeket lányokkal, nőkkel szemben alkalmaznak: a fiúgyermekek előnyben részesítését, a kiskorú lányok férjhez adását és a női nemiszerv-csonkítást (female genital mutilation, azaz FGM, az egyszerűség kedvéért ezentúl én is fogom ezen a rövid néven emlegetni). 

Az FGM definícióját 1997-ben határozta meg a már említett UNFPA, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), eszerint ide tartozik a női nemi szerv részleges vagy teljes eltávolítása, illetve az, ha másfajta sérülést ejtenek rajta nem gyógyítási céllal. Az ENSZ az eljárást az emberi jogok és a női egyenjogúság súlyos megsértésének tartja, és több évtizede próbál harcolni ellene, több-kevesebb sikerrel.

A becslések szerint jelenleg világszerte legalább 200 millió olyan nő él, aki átesett a körülmetélés valamilyen formáján. Csak ebben az évben 4,1 millió lányt fenyeget a veszély, hogy megcsonkítják a nemi szervét.

Nem csak Afrikában fordul elő


Az emlegetett 200 millió lány és nő – már akikről vannak adatok – 31 országból származik, több mint a felük Egyiptomból, Etiópiából, illetve Indonéziából. A 31 ország közül 22 a világ legelmaradottabbjai közül való. (Egy hosszabb felsorolás következik, ha nem érdekel részletesen, hol fordul elő az FGM, nyugodtan átugorhatod.)

Az ENSZ felmérései alapján elmondhatjuk, hogy túlnyomóan a szubszaharai Afrika területén és arab országokban végeznek ma is körülmetélést. Szomáliában a nők 98%-a érintett, Guineában nem sokkal kevesebb, 97%, Egyiptomban 91%. Az eljárás nagyon elterjedt emellett még Kenyában, Szudánban, Burkina Fasóban, Nigériában, Etiópiában, Dzsibutiban és Szenegálban. A Közel-Keleten Ománban, az Egyesült Arab Emírségekben és Jemenben, valamint Irakban, Iránban és Palesztinában fordul elő. Bizonyos etnikai csoportok Ázsiában (többek között Indiában, Malajziában és Srí Lankán) is végzik, továbbá egyes kelet-európai közösségek Oroszországban és Grúziában, Dél-Amerikában pedig például Kolumbiában és Peruban. Sőt, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és más európai országokban is vannak olyan diaszpórák, amelyeknél ma is él a szokás. Az EU-ban ma 600 000 körülmetélt nő él. 

Ide kattintva térképen láthatod a legfrissebb adatokat a témában. 

Bevethető hűtlenség és hisztéria ellen


Nehéz megmondani, hogy a csonkítás gyakorlata melyik kultúrában gyökerezik. Az biztos, hogy jóval megelőzte a kereszténység és az iszlám kialakulását, állítólag az egyiptomi múmiákon is felfedezték a nyomait. (Valószínűleg innen származik a legbrutálisabb változat megnevezése, a fáraói körülmetélés, amiről nemsokára mesélek.) A görög történetíró, Hérodotosz szövegei alapján már a Kr. e. 5. században végeztek körülmetélést a föníciaiak, a hettiták és az etiópok. Ezen kívül vannak feljegyzések Afrika trópusi övezeteiből, a Fülöp-szigetekről, de még ausztráliai törzsektől és a rómaiaktól is, melyekben körülmetélési rítusokat írnak le.

Az pedig szinte hihetetlen, hogy nem is olyan régen, az 50-es években Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a csikló kivágásával próbálták gyógyítani a hisztériát és az epilepsziát, illetve különféle mentális rendellenességet, de alkalmazták a maszturbáció megakadályozására és nimfománia esetén is. 

Ebből is látszik, hogy a tradíció nem vallásfüggő, hiába kötik össze sokan az iszlámmal. Tudnunk kell, hogy a Koránban semmiféle utalás nincs arra nézve, hogy a nőket kötelező lenne körülmetélni, csupán egy utalás található Mohamed egyik hadíszában (kb. iszlám hagyománygyűjtemény), hogy támogatja az eljárást. Valóban több muszlim csoport gyakorolja az FGM-et, akik ezzel a hadísszal igazolják a tettüket, de például etióp zsidók, keresztények és afrikai vallások követői szintén így járnak el.

De mégis miért teszik ezt? A kérdésre többféle válasz is lehetséges. A legtöbbször az a cél, hogy megőrizzék a lány erényét, tisztaságát, a szüzességét a házasság előtt, és biztosítsák, hogy azután nem fogja megcsalni az urát. Bizonyos helyeken abban is hisznek, hogy a férfiak számára viszont növeli a szexuális élvezetet a körülmetélt női nemi szerv. Létezik olyan legenda, mely szerint, ha nem vágják ki a nő klitoriszát, idővel akkora lesz, mint egy hímvessző, de elterjedt tévhit az is, hogy a csonkítás növeli a termékenységet, illetve az utódok túlélési esélyeit, holott ennek éppen az ellenkezője igaz.

Egyes népeknél az FGM tulajdonképpen egyfajta nővé avatási szertartás, fontos része a közösség kulturális örökségének, amit generációról generációra továbbadnak. Van, ahol egyszerűen koszosnak és csúnyának tartják a női nemi szervet, amit el kell távolítani a higiénia és az esztétikum érdekében. Az is előfordul, hogy a körülmetélés előfeltétele a házasságnak vagy az öröklésnek. És végül mégiscsak ott van a vallás: bár – ahogy már szó volt róla – valójában egyik sem írja elő a művelet elvégzését, bizonyos csoportok mégis megtalálják azt a narratívát, ami alátámasztja a körülmetélés szükségességét a hitük szerint.

v2.jpgAz illusztráció ötletét innen vettem

A lecsippentéstől a fáraói körülmetélésig


Egyes népeknél már a csecsemő néhány napos korában elvégzik a körülmetélést, másoknál csak később, a gyerekkor folyamán vagy az első szülés után, de legtöbbször a lányok 15 éves koruk előtt esnek túl rajta. A beavatkozást általában egy idősebb ember (gyakran nő) végzi, aki a közösség megbecsült tagja. Lehet bába, vagy ahogy Manal esetében is, borbély. Manapság egyre elterjedtebb, hogy egészségügyi szakemberek végzik az eljárást, ami azért aggályos, mert hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket, holott az FGM minden esetben veszélyes és kockázatos, még akkor is, ha steril körülmények között végzik, orvosi eszközökkel. Azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy a beavatkozás az etikai kódexszel is összeegyeztethetetlen.

Ahogy már említettem, a körülmetélésnek több típusát különböztetjük meg (a kategóriákat a WHO dolgozta ki), de még ezek között is többféle variáció létezhet annak függvényében, hogy milyen módon és leginkább, hogy milyen mértékben károsították a női nemi szervet. A gyakorlatot valamilyen speciális késsel, borotvapengével, ollóval, még rosszabb esetben üvegdarabbal, vagy akár részben körömmel végzik, sokszor az alany nem is álmodhat fertőtlenítésről és érzéstelenítésről.

Az 1. típus, amikor a csikló fitymáját, illetve azzal együtt a csiklót távolítják el részben vagy egészében, ezen esett át Manal. A 2. típusnál a kisajkakat, valamint esetenként a nagyajkakat is eltávolítják a klitorisszal együtt vagy anélkül. Az eltávolított szövet mennyisége is változó.

A legkegyetlenebb a 3. típus, az infibuláció, más néven a fáraói körülmetélés. A csiklót általában kivágják, a szeméremajkakat (változó, hogy a kis- vagy a nagyajkat) levágják, és összevarrják a sebet a hüvelybemenettel együtt, csak a menstruációs vér és a vizelet távozására hagynak egy néhány milliméteres lyukat.

A lány ezután több hétig összekötözött lábakkal fekszik. A hüvelyt az első közösülés (azaz a nászéjszaka előtt) vagy a bába nyitja fel, vagy az újdonsült férj - egy késsel vagy a péniszével. A szüléskor még jobban felvágják a nőt, utána pedig ismét összevarrják. Egy dolog teljesen biztos: álmában sem fog eszébe jutni, hogy megcsalja a férjét. Többek között Dzsibutiban, Szomáliában és Szudánban végeznek fáraói körülmetélést, az ENSZ egyik felmérése alapján az összes FGM 20%-a ebbe a típusba tartozik. A legtöbb helyen az 1. és a 2. típust alkalmazzák.

A 4. kategóriába a nem orvosi célú, sérülést okozó eljárások tartoznak, például a nemi szervek égetése, megsebesítése, a csikló bevágása, vagy a szeméremajkak nyújtása, ami Kelet-Afrikában elterjedt, és azért alkalmazzák, mert állítólag fokozza a férfi szexuális örömét. A nyújtást botokkal és masszázzsal végzik.

Soha nem gyógyuló sebek


„A cérnát később senki sem távolította el. Annak a borbélynak a csomói egy életre eltorzították a legintimebb testrészemet. A fizikai fájdalmon kívül a szüleimnek sem tudtam megbocsátani, és a nővérem sem, egészen a mai napig” – írja Manal a könyvében. Nem tér ki arra (legalábbis a könyv feléig, ahol most járok, nem esett róla szó), hogy voltak-e egyéb következményei a beavatkozásnak (persze, nem mintha ez nem lenne elég). 

Súlyos egészségügyi problémák alakulhat ki az FGM miatt, annak függvényében, az érintett melyik típusán esett át, mennyire steril körülmények között, vagy hogy ki végezte a beavatkozást. A fertőzésbe és a vérzésbe rögtön belehalhat a lány, később pedig kialakulhatnak ciszták, fekélyek, tályogok, károsodhat a húgycső, ami inkontinenciához vezethet, arra is megvan az esély, hogy az illető meddő lesz, felléphetnek komplikációk majd a szülésnél, amelyek a csecsemő életét is veszélyeztetik. Jellemző még a szexuális diszfunkció és a fájdalmas együttlét, és a pszichés hatásokról még nem is beszéltünk: depresszió, pánikbetegség, szorongás, fóbiák, szomatizáció.

Ami az infibulációt illeti, nyilvánvalóan ennél a típusnál a legsúlyosabb az egészségügyi károsodás. A heg alatt könnyen felgyülemlik a vizelet és a vér, ami gyulladást okozhat, de kialakulhatnak sipolyok is: olyan üregek, amelyeken keresztül a fekália és a vizelet a vaginába jut. 

Erős nők


Bár ma már csak harmadannyi lányt metélnek körül, mint 30 évvel ezelőtt, hacsak nem sikerül még több energiát és pénzt beleölni a megállításába, az UNFPA szerint a népességnövekedésnek köszönhetően 2030-ra így is több lesz a beavatkozáson átesett nők száma, mint napjainkban.

A legtöbb országban az FGM törvényellenes, mégis annyira mélyen gyökerezik a kultúrában, hogy a szülők inkább titokban elvégeztetik a lányaikon, mintsem, hogy az férj nélkül maradjon, vagy kirekesszék a családot a közösségből.

Kenyában például már 2001 óta illegális a körülmetélés, azóta a felére csökkent a beavatkozások száma, de például Szomáliában, Guineában és Egyiptomban a törvényi tiltás semmit sem változtatott a helyzeten. 

A UNFPA és az UNICEF 2007-ben kezdte meg az együttműködését, amelynek célja az FGM megszüntetése. Kidolgoztak egy programot: együttműködnek egyrészt a kormányokkal a megfelelő törvénykezés érdekében, másrészt a helyi közösségekkel, hogy belülről próbálják megváltoztatni a jelenlegi társadalmi normákat. Azt mondják, hogy a törvények nagyon fontosak, de az csak a kezdet, igazából egy „nemzeti akciótervre” lenne szükség a közösségek, a helyi és a vallási vezetők részvételével.  

ifrah_ahmed.jpgIfrah Ahmed szomáliai aktivista, az életéről film is készült A Girl from Mogadishu címen (Fotó: AMISOM Photo / Ilyas Ahm)

Bár egyes antropológusok támadják ezeket a törekvéseket, úgy tűnik, a rendszer belülről kezd megbomlani, mert maguk a nők állnak egyre inkább a sarkukra. A 33 éves szomáliai Ifrah Ahmed maga is átesett a körülmetélésen, és az elsők között volt, akik felszólaltak ellene. 2019-ben film is készült az életéről. Ifrah most nőjogi aktivistaként próbálja megakadályozni, hogy mások is átessenek a szörnyű procedúrán. 

Létrejött az END FGM is, ami tulajdonképpen egy európai civil szervezetekből álló hálózat, akik szintén a nők megcsonkítása ellen küzdenek. És persze ott van Manal Al-Sharif, akinek sikerült kiharcolnia, hogy a Szaúd-Arábiában a nők is vezethessenek autót. 

A könyvét három idézettel nyitja, amelyek közül az egyik különösen megfogott, és talán pozitív kicsengésű lezárása lehetne ennek a bejegyzésnek is. Egy Nobel-díjas egyiptomi írótól, Nagíb Mahfúztól származik. „Ne félj! A félelem a halálnak nem szab gátat, az életnek viszont igen.” 

Források: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoivalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7915985170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.07.07. 15:37:16

És miért kell belepofázni más népek, országok szokásaiba?
Jön a mindent jobban tudó "művelt nyugati ember" aztán ossza azt észt a világnak, mintha az ő világában minden olyan csodálatos lenne. Tele vagyunk megoldandó problémával (ráadásul napról-napra szaporodik) törődjünk ezekkel!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.07.07. 15:37:36

Ősi hagyomány ez Északkelet.-Afrikában. Olyan, mint nálunk a füllyukasztás lányoknál.

pkfjb 2020.07.07. 15:59:08

Ja, ha hagyomány, akkor csak tök jó lehet. Csak az a baj hogy még mindig vannak olyan barmok, akik így gondolják, mint fentebbi hozzászölásokből is látszik. És nem, Qrvára NEM olyan, mint a füllyukasztás.

Rómaikömény 2020.07.07. 16:04:42

egyetértek, hagyomány, mi elfogadóak vagyunk a más népekkel, nem? fogadjuk be őket és tiszteljük. ja nem

biododírium 2020.07.07. 16:34:02

Dzsízösz. pkfjb kivételével elképesztően idióták vagytok. Fogadjunk, hogy egyikőtök sem nő. Felcsesztétek most az agyam a rettenet buta hozzászólásaitokkal. Sztem nektek jobb, ha nem is válaszoltok, mert bármit írtok, azzal csak megerősítitek majd az ostobaságotokat.

Alick 2020.07.07. 16:40:55

Hol van itt a gendersemlegesség? a kisfiúk körülmetélését mikor fogják elítélni?
A füllyukasztás - beleegyezés nélkül - szintén atavisztikus és bántalmazó.

Örömhernyó 2020.07.07. 16:54:37

@pkfjb: Szerintem aki most a pinacsonkítás, női körülmetéléd ellen beszél, az egyszer nagyon szégyellni fogja magát, mert fehér emberként beleugatott nemfehér népek szokásaiba és kritizálta őket.
Én sose csonkítanám meg a lányomat, ha lenne (még fülét se lyukasztanám ki), de ha Afrikában ezt látják jónak, akkor csinálják csak. Egyet kérek: Európába egyáltalán ne menjenek. Tessék Afrikában maradni és ott művelni mindezt a szép hagyományt.

Amerikában meg rutinszerűen körülmetélnek minden fiú csecsemőt. Az is pontosan ugyanez a kategória, akármennyire is próbálják mentegetni. A fityma, fitymafék eltávolításával rengeteg idegvégződéstől fosztják meg a fiúkat, a makkjuk pedig elszarusodik.
Úgyhogy amíg Amerikában megcsonkítják a fiúkat, addig egy szót se szólhatunk, hogy mit vágnak le egy lányról Afrikában. Levágott szeméremajkakkal és csiklóval is nagyon szépen le lehet élni egy életet, évezredek óta így élnek ezek az emberek, talán nem szorulnak rá, hogy kioktassuk őket a fehér ember gőgjével.
Ha ezek a nők sose jutnak el Nyugatra, akkor sose merül fel bennük, hogy amin átestek, az elítélendő lenne. De amint nyugatra érnek, megtanulják, hogy ők nyerhetnek azzal, ha áldozatnak állítják be magukat. És beállnak ajvékolni, jól fizetett nőjogi aktivisták leszneka, karriercivilek.

nemecsekerno_007 2020.07.07. 16:59:45

Ez is a gonosz, fasiszta Orbán miatt van. :)))))

al Dajjal 2020.07.07. 17:03:38

És a 8 naposan /néhány hetesen körülmetélt fiúk ügye miért nem probléma. Sok helyen azt is érzéstelenítés nélkül, egy szál pengével végzik.

Örömhernyó 2020.07.07. 17:06:36

@biododírium: Miért kellene ehhez nőnek lenni? Ne feledd, ezt a szertartást nők végzik nőkön. Láttam sok ilyen videót youtube-on, mindben egy helyi asszony, nagynéni, bába stb. végezte a műveletet. Nők metélik körül a kislányokat, tőlük kellene megkérdezni, hogy miért, miért gondolják, hogy az ép nemi szervek tisztátalanok. A kisfiúkat meg férfiak metélik körül. Az se fér a fejembe, de én fehér emberként megtanultam, hogy semmi közöm a nálam sötétebb bőrű emberek szokásaihoz, pláne nem kritizálhatom azokat, mert akkor rasszista lennék. Úgyhogy csinálják csak, hisz minden kultúra egyenrangú! Csak Európába ne menjenek.

Én férfiként tamogatom a nők önkifejezésének minden formáját. Ha úgy érzik, hogy a lányaik körülmetélése jó ötlet, akkor ki vagyok én, hogy hetero ciszgender férfiként ezt elítéljem?
Fehér emberként pedig úgy látom, hogy minden kultúra egyenrangú, egyformán értékes, tehát nem merészelném azt mondani, hogy a kislányok nemi szervének csonkítása őrültség, kegyetlenség és brutális ostobaság. Mert akkor rasszista lennék.

Ez a feketék dolga, nekünk fehéreknek ehhez semmi közünk. Nem szabad hagyni, hogy minket belerangassanak ebbe a vitájukba. Se figyelmet, se pénzt nem szabad ennek az ügynek szentelni. Majd ők lemeccselik egymás között. Ha a csonkított muffot tartják tisztának, akkor legyen igazuk. Én a frissen mosott muffot preferálom, a szőrtelenítéshez se ragaszkodom.

Visceroid 2020.07.07. 17:09:30

Egyébkét kedves liberálisok, ezt művelik az általatok pátyolgatott "menekültek" is. Szóval melyik oldalra álltok?

VT Man 2020.07.07. 17:32:11

A cikk alapvető véleményével egyetértek, hogy nem kellene. Legalábbis a mi értékrendünk szerint.

De ki vagyunk mi, hogy belepofázzunk más kultúrák szokásaiba? Persze, régen szokás volt, hogy a leigázott népek vagy behódoltak és követték az európai "felsőbbrendű hódítók" által kitalált szabályokat, vagy golyóhalál.

Ma már ez nem így megy.

Lehet kampányolni, csak nem itt kellene, hanem az érintett országokban.

Ugyanis nem a fórumozók utaznak afrikába metélni, hanem az ottaniak helyben.

Vaszilics Fedor Emánuel 2020.07.07. 17:35:41

@Örömhernyó: Mindezt kiegészíteném azzal, hogy ha a feministáknak nem tetszik, akkor menjenek Afrikába meg a közel-keletre és küzdjenek ellene. Én még abban is benne lennék, hogy az összedobjuk az útiköltségüket. De csak oda!

Szolo 2020.07.07. 19:15:16

És hány 100 millió férfi él a világon, akiknek pedig a fitymáját vágták le vallási meggyőződésből...

orksoft 2020.07.07. 19:24:50

meglehetősen cinikus és tudatos hatásvadászkodás körülmetélésnek nevezni...

Jonadab 2020.07.07. 19:31:40

@Örömhernyó: Nem vagy nő.Én sem.Körülmetéltek 50 éves fejjel.Érzéstenítés,steril kórház,profi orvos.Így se volt kellemes.Gondolj bele!Női nemi szerven rozsdás borotvapengével érzéstelenítés nélkül!

Jonadab 2020.07.07. 19:34:53

@clemens: Mi kelet-európaiak vagyunk.Földrajz nem ment annyira.Éld át ezt nőként azután legyél "hagyományörző"!

Belzebubo 2020.07.07. 19:39:16

@clemens: tényleg, nem is kell beleszólni... pl Pápua Új-Guineán egyes törzseknél pár évtizeddel ezelôtt még bevett népszokás volt az emberevés. A te logikád szerint azt is hagyni kellett volna. Szerintem utazz oda és biztasd ôket, hogy folytassák csak tovább a régi szép hagyományaikat....

pkfjb 2020.07.07. 21:13:05

@Örömhernyó: Ez már csak szarkazmus lehet. Ellenkező esetben negyon hülye vagy.

Lady Ann 2020.07.07. 22:34:21

Azon kívül, hogy végtelenül önző dolog azért megnyomorítani valakit, hogy a férjének jobb legyen (de ő se tudja, hogy az-e, mert nem próbálta máshogy), ezzel elnyomják a nőket. Ennek két okból kell véget vetni: 1. Mert kegyetlen 2. A matriarchális társadalmak békésebbek, ergó kevesebb lesz a menekült, ha kevesebb a harc.
A körülmetélést eredetileg higéniai okokból talaltak ki, így számomra akkor elfogadható, ha egy felnőtt férfi saját akaratából csinaltatja meg a műtétet. Gyereknél nem.

erkölcsi hulla 2020.07.07. 23:16:10

@Alick: Hol van itt a gendersemlegesség? a kisfiúk körülmetélését mikor fogják elítélni?"

+1

erkölcsi hulla 2020.07.07. 23:21:05

@Lady Ann: "2. A matriarchális társadalmak békésebbek, ergó kevesebb lesz a menekült, ha kevesebb a harc."

Szép lehet agyhalottként az élet.
Túl sokat ütódött a fejed az éjjeliszekrényhez miközben toltak hátulról?

erkölcsi hulla 2020.07.07. 23:22:13

@al Dajjal: És a 8 naposan /néhány hetesen körülmetélt fiúk ügye miért nem probléma. Sok helyen azt is érzéstelenítés nélkül, egy szál pengével végzik.

+1

2020.07.08. 14:57:46

@Alick: @al Dajjal: @Szolo:
Én azt is betiltanám a faszba, de az egészségügyi következményeket és a szexuális életre tett hatását tekintve nem egy napon említhető a kettő. A körülmetélés nem teszi egy életre fájdalmassá a nemi életet, és nem nyiszálják és varrják a farkadat újra és újra, mint az inflibuláció esetében.

Billy a kölyök 2020.07.08. 17:54:10

@trtales: Igaz, foglalkozhatnának az itteni bajokkal is.
Például hogy a nők átlag 10 évvel tovább élnek, mégis sokkal korábban mehetnek nyugdíjba.
Hogy átlag feleannyit fizetnek be az eü kasszába, mégis átlag kétszer annyit költ rájuk az egészségügy (ebben a terhesség, szülés nincs is benne!)
Hogy ugyanazért a bűncselekményért sokkal enyhébb büntetést kapnak
Hogy az általános és középiskolai oktatás kizárólag a lányok tanulási képességeit, készségeit, szokásait veszi figyelembe, így annyira nekik lejt a pálya, hogy szinte függőleges. Ennek ellenére rengeteg ösztöndíjat, segítséget, pályaválasztási támogatást csak lányok/nők vehetnek igénybe.
És még hosszan sorolhatnám.
Ha majd látom őket ezek ellen tiltakozni, akkor elismerem, hogy tényleg az egyenlőségért küzdenek és szükség van rájuk. Amíg nem, addig viszont takarodjanak Afrikába. Az ott élők úgyis szintén mind azért siránkoznak hogy el vannak nyomva, legalább majd együtt siránkozhatnak.

erkölcsi hulla 2020.07.08. 21:31:50

@trtales: Nem vitázni jöttem. Agyhalott femnácikkal nem lehet.

erkölcsi hulla 2020.07.08. 21:36:17

@Billy a kölyök: Folytatom:
- a munkahelyi balesetek , halálos balesetek nagy részét férfiak szenvedik el
- válások nagy részében a nő részesül előnyben
- amerikában börtönbe zárnak ha nem tudod fizetni a gyerektartást miután hajléktalan lettél mert kiutasítottak a házadból válás után ( youtube csatorna, hajéltalanokat interviewelelnek, "Invisible people". Érdekes és elszomorító.
- 10 hajéktalanból 8 férfi
- az öngyilkosságok 70%-a férfi

Csatolnám a temérdek forrást is, de 1. agyhalott femnáciknak minek, 2. bárki 2 perc alatt rá tud keresni.
-

Örömhernyó 2020.07.09. 11:35:50

@Jonadab: Figyelj, az iszlamisták és zsidók is érzéstelenítés nélkül metélnek körül fiúkat. Zsidók csecsemőkorban, iszlámisták később. A filippínók is, ahol mindenkit, muszlimot, keresztényt is körülmetélnek.
Nyilván nem kellemes, de ez egy szép hagyomány. Te annyit tehetsz, hogy nem követed. De másnak nem mondhatod meg, hogy ne tegye. Főleg fehér emberként te egy sötétebb bőrűnek nem mondhatod meg hogy mit tegyen és mit ne. A fehérnek kuss van!
Ezért nem kell beengedni az afrikaiakat Európába, mert ha már benn vannak, akkor azt csinálnak, amit akarnak.
A fehér európai annyit tehet, hogy bezárja a kapuit a vadak előtt. Se figyelmet, se pénzt ezek nem érdemelnek. Ez az ő dolguk. A kínaiak leszoktak a lányok lábának elkötéséről. Majd ha az afrikaiak eljutnak arra a pontra a törzsfejlődésben, hogy leszokjanak erről női nemiszerv csonkításról, akkor abbahagyják.

Örömhernyó 2020.07.09. 11:55:23

@Lady Ann: A matriarchális társadalmak nem békésebbek, főleg a nőket nagyon durván elnyomják a hatalom közelébe jutott nők. A női körülmetélést nők végzik a lányaikon, unokáikon, unokahúgaikon. Egy afrikai férfi, ha Európába megy, akkor simán lefekszik körülmetéletlen fehér nőkkel. Tehát neki mindegy, hogy milyen a muff. A női körülmetélés az afrikai női közösség elvárása a tagjaival szemben. Aki nem körülmetélt, az furcsa, kilóg a sorból, tisztátalan, céda, mert biztos mindenkivel lefekszik.
A fiúk körülmetélése meg a férfi közösség elvárása mindenhol. Férfiak végzik a fiúk körülmetélését. Amerikában ma már az a legfontosabb indok a fiúk körülmetélésénél, hogy az apák azt akarják, hogy a fiuk rájuk hasonlítson, ne lógjon ki a kortársai közül a fitymájával. Tehát egészségügyi indok nincs is már, csak a hagyomány. Azért csinálják, mert már emberemlékezet óta csinálják. Az afrikai női körülmetélésnek is ez az indoka, a nők azért végzik el a saját lányaikon, a faluközösség lányain, mert mindenki körülmetélt, nem szabad kilógni a sorból.
Magyarországon is voltak ilyen szokások, hogy a hajadon lány milyen ruhát hordhat, hogy fonhatja a haját. Aki kilógott, azt kiközösítették, megaláztak.
A fiúkat az apjukra akarják hasonlóra faragni. A lányokat az anyjukra.

Jonadab 2020.07.09. 12:53:06

@Örömhernyó: Ebben igazad van!Sajnos! Bár Én nem fogalmazok ennyire nyersen(törzsfejlődés), de egyet kell Veled értenem!