Öt felfedezés, ami felülírja, amit eddig a szexről gondoltál

Megkockáztatom, hogy a régi berögződések és sztereotípiák sokak számára jelentenek akadályt abban, hogy igazán önfeledt lehessen a nemi életük, és persze, mindenképp jó befektetés, ha az ember a megszokott sémákon átlépve kicsit máshogyan tud gondolkodni a szexről. Nézzük, melyek azok a tudományos felfedezések az elmúlt évekből, amelyek nemcsak meglepő és érdekes, de akár kifejezetten hasznos infomációkkal gazdagíthatnak.

womanizer-toys-1e3-lykjsfs-unsplash.jpgPhoto by Womanizer Toys on Unsplash

1. A férfiak nem vizuálisabbak, mint a nők

Közismert és egyöntetűen elfogadott tény, hogy a férfiak sokkal fogékonyabbak a vizuális stimulusra, ha szexről van szó, igaz? Nos, valójában ez csupán egy régi berögződés. 2019-ben az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában publikálták a tanulmányt, amiben a kutatók nem kevesebb, mint 61 korábbi tudományos felmérés eredményeit vizsgálták meg újra. Összesen 2000, különféle szexuális orientációjú felnőtt résztvevőre terjedt ki a vizsgálatuk. A kísérlet alapszituációja minden esetben a következő volt: 

az alanyoknak erotikus képeket és videókat mutattak, miközben funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével figyelték, mi történik az agyuk azon régióiban, amelyek rendszerint aktivizálódnak, ha valaki szexuális izgalmat érez.

Azt találták, hogy a neurológiai választ leginkább az erotikus tartalom mibenléte befolyásolja, a legkisebb súllyal pedig a biológiai nem esik latba, magyarán egyáltalán nem volt különbség a nők és a férfiak között abban, hogy mennyire „vizuálisak”: ha olyat láttak, ami tetszett nekik, egyaránt izgalomba jöttek. 

A kutatók arra is magyarázatot adtak, honnan eredhet a férfiak fokozottabb vizuális fogékonyságával összefüggő tévhit. Az előző vizsgálatok során általában az alanyok szubjektív beszámolóját is figyelembe vették az egyes ingerek erősségének értékelésekor, a férfiak pedig egyszerűen nyomatékosabban hangsúlyozták, ha fel voltak izgulva. A közvélekedés is valószínűleg emiatt alakulhatott ki, hiszen a férfiak általában bátrabban fejezik ki szexuális közeledési szándékukat, a nőknek ugyanezt már „nem illik”, elég, ha arra gondolunk, hányszor láttunk hölgyeket munkásember után füttyögni az utcán.

deon-black-wmks8cy17jw-unsplash.jpgA nők is épp ugyanúgy beindulnak, ha számukra izgató dolgot látnak, mint a férfiak
(Photo by Deon Black on Unsplash)

2. Létezik kifejezetten rossz orgazmus is

Ez egy olyan tény, amit az egyszerű földi halandó is sejthetett eddig, a pszichológusoknak pedig már jó 10-20 éve bizonyítékaik is vannak rá, de a köztudatba valahogy mégsem került be. Pedig lehetséges, hogy sok szexuálisan bántalmazott, megerőszakolt személynek jelentene megkönnyebbülést, ha tisztában lenne azzal, hogy 

az orgazmus teljes mértékben fizikai reakció, mechanikus folyamat, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy az illető nem izgalmat érzett vagy élvezte a szexet, sőt, megtörténhet a lehető legkedvezőtlenebb körülmények között is.


A jelenséggel kapcsolatban a legnevesebb amerikai szexológusok jelentettek meg tanulmányt. Vizsgálatukban 726 személy vett részt, és körülbelül 55%-uk vallotta be, hogy volt már része rossz orgazmusban. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindegyiküket zaklatták; a rossz orgazmus is többféle lehet, a fájdalmastól kezdve egészen odáig, hogy egyszerűen sokkal kevésbé kellemes, mint máskor. Kellemetlen vagy „nem jó” pedig akár akkor is lehet, ha mondjuk túl fáradtan vagy csak a másik kedvéért állsz neki a szeretkezésnek, esetleg ha egy konfliktust szeretnél elkerülni vele, vagy ha presszionálva érzed magad, hogy „elmenj” végre. 

pexels-roman-odintsov-4553619.jpgA rossz orgazmust kényszer vagy unalom is előidézheti
(ROMAN ODINTSOV
 fotója a Pexels oldaláról)


3. Nem csak a spontán feltámadt vágy a jó

Emily Nagoski könyvét, az Úgy, ahogy vagy-ot (angolul: Come as you are) legszívesebben mindenkivel elolvastatnám, de tényleg, MINDENKIVEL: tinikkel, felnőttekkel, férfiakkal, nőkkel, transzneműekkel egyaránt, mert nyakamat rá, hogy még annak is tud újat mondani a szexről, aki meg van róla győződve, hogy neki már nem lehet. Az amerikai szexoktató és -kutató egy igazi rocksztár, akinek magával ragadó előadásmódja papíron is átütő (de azért lentebb berakok egy videót ízelítőül). 

Emily a nagy igazságok szószólója: először is hangsúlyozza, hogy bár hasonló részekből vagyunk összerakva, mind másképpen működünk, és ez így teljesen egészséges és normális. (Igen, te is az vagy!) Ezen kívül két gondolatát szeretném kiemelni. Az egyik kicsit visszautal az előző pontra, ez pedig az, hogy a nemi izgalom és a nemi szervi reakciók nem feltétlenül korrelálnak, sőt – főként a nőknél – sok esetben köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ezt az összhanghiányt egy kutatás is alátámasztja, mely során az előzőhöz hasonló módon szexuális tartalmú képeket mutattak az alanyoknak, de itt a nemi szervi reakcióikat is figyelték. A férfiak felénél akkor nyilvánult meg fizikailag is a gerjedelem, amikor saját bevallásuk szerint is felizgultak, a nőknél azonban ez csupán 10%-ban volt így. A fizikai reakció tehát csupán annyit jelent, hogy észleljük, „ez a valami itt a szexszel kapcsolatos”.

Tanulságos Emily másik megállapítása is. Az az elképzelés, hogy nőként csak ránézel a párodra, és nyomban elönt a nedvesség, aztán azonnal rá is veted magad, finoman szólva irreális, de legalábbis hosszú távon többnyire fenntarthatatlan jelenség. A nők kb. felénél reakcióként jelentkezik a vágy, amennyiben előbb egy kellemes, élvezetes szexuális inger éri őket, amolyan „evés közben jön meg az étvágy”-módon.

Ha a vágy csökkenését tapasztalod, és nincs olyan egészségügyi problémád, ami ezzel összefüggésbe hozható, az is lehetséges, hogy a kontextussal van dolgod: azaz olyan közeget kell teremtened, amiben feltámadhat a bizsergés. De nem szeretném lelőni az összes poént, inkább olvasd el a könyvet.

4. Ez a három dolog az, ami tutira beindítja a nőket

…és nem a populáris női magazinok, hanem a tudósok szerint.

  1. Intimitás, meghittség. Egy 662 hetero nőt vizsgáló tanulmányból az derül ki, hogy az intimitás és az azzal járó elfogadás, megértés és törődés dobogós helyen szerepelnek, ha a női vágyról van szó. Egy 2010-es kutatás is alátámasztja, hogy míg a férfiaknál a szex az intimitás megtapasztaláshoz vezető egyik út, a nőknél ez fordítva van: a szexuális vágy az érzelmi kötődés megnyilvánulása. 
  2. Autonómia. Azaz annak a kifejeződése, hogy a partnered és te két különálló személyiség vagytok. Bár a kapcsolat elején jellemzően megéljük az összeolvadás élményét, és ezzel addig nincs is semmi gond, a vágy szempontjából az a jó, ha egy hosszú távú kapcsolatot jellemez bizonyos távolság. Ahogy Esther Perel amerikai pszichoterapeuta vallja, a teljes fúzió a vágy halála, egymás kívánása a különállásból táplálkozik, mert így a felek megőriznek egy csepp titokzatosságot, valami ismeretlent, újszerűt, izgalmasat, esetleg meglepőt a másik számára. Bár elsőre lehet, hogy ellentmondásosan hangzik, a távolság ugyanakkor nem jelenti a meghittség hiányát.
  3. Annak a kifejezése, hogy szexinek látják az igazi jolly joker, ez az, ami leginkább beindítja a nőket – lebbenti le a fátylat az intimitás témánál már emlegetett tanulmány. Nem ez az első kutatás, ami rámutat, arra, hogy a nők szexuális működése és kielégülése szempontjából mennyire fontos, hogy jóban legyenek önmagukkal és a testükkel. Az önbizalomhoz pedig sokat hozzátesz az elismerés, azaz a külső megerősítés.
pexels-pixabay-415314.jpgA nőket az izgatja fel leginkább, ha a partnerük szexinek látja őket
(
Pixabay fotója a Pexels oldaláról)

5. A pandémia nem szétszakította, hanem összehozta a párok többségét

Legalábbis az USA-ban. Tavaly ugyanis a párkapcsolati és szexuális témákat kutató Kinsey Institute a Cosmopolitan és az Esquire magazinokkal karöltve 2000 alannyal egy reprezentatív felmérést végzett az emberek koronavírus-járvány alatti nemi életéről, amelynek ez volt az egyik legmeglepőbb megállapítása. Hiába hallottunk szakítások és válások tömkelegéről, a kapcsolatban élő személyek több mint fele fejlődésről számolt be ezen a területen. Ami pedig a szexet illeti: a már említett felmérés szerint a hetero férfiak 43%-a és a hetero nők 31%-a többször él nemi életet az összezártság alatt, és 

a nők 30%-a még azt is elárulta, hogy jobb a szexuális élete, mint valaha.

A férfiak 23%-a és a nők 14%-a szeretett volna inkább szingli lenni pandémia alatt – hogy ez soknak vagy kevésnek számít-e, mindenki döntse el maga. 

deon-black-u2f21lmdzfi-unsplash.jpgA kapcsolatban élő személyek több mint felének fejlődött a párkapcsolata a pandémia alatt
(Photo by Deon Black on Unsplash)


Még néhány érdekesség a felmérés eredményeiről:

  • A megkérdezettek 44%-a azt mondta, hogy az elköteleződés fontosabb számára, mint ezelőtt, és az egyedülállók 52%-a komoly kapcsolatot szeretne.
  • 46%-uk állítja, hogy több szexuális kísérletezésben vesz részt.
  • 37% szeretne tovább várni az első szex előtt az új partnerrel.
  • Több mint a felük nem érdeklődik az egyéjszakás kapcsolatok iránt.
  • 19%-uk azt mondta, hogy jobban érdeklik a jövőben a nyitott kapcsolatok.
  • A nők egyharmada szextingelt a pandémia alatt, és a többségük a jövőben is szeretné folytatni ezt a gyakorlatot.

Nemrégiben egy nagyszabású, nemzetközi tudományos kutatás is indult a szexuális viselkedés, preferenciák, motivációk vizsgálata céljából, amit magyar tudósok kezdeményeztek. Ha részt szeretnél venni benne, azt itt teheted meg. A vizsgálat azért lesz különleges, mert nem csak nyugati, tanult, gazdag és demokratikus környezetből származó résztvevőket kérdeznek, így megállapításai jobban vonatkoznak majd a világ egészére.

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogomat hasonlókért! A szerzői Facebook-oldalamat ide kattintva találod, Instagramon pedig itt tudsz követni!

Források: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt