20 éve rajongunk a Gilmore-lányokért

Kulisszatitkok a Szívek szállodájából

Gondoltad volna, hogy Rory valójában nem szereti a kávét? Tudtad, hogy Luke majdnem Daisy lett? Mire tippelsz, hány munkahelye volt összesen Kirknek? Most, októberben van a 20. évfordulója annak, hogy a Szívek szállodája először a képernyőre került. Ennek alkalmából összegyűjtöttem a legérdekesebb kulisszatitkokat a sorozattal kapcsolatban, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. 

untitled-2.jpg

Ez a pudli nem fog letojni.

Hú, már azt hittem, sosem írhatom le ezt a mondatot egy cikkben, de végre, itt volt a remek lehetőség. Persze, a hangzatos szállóigét nem én találtam ki. Aki nem ismeri a Szívek szállodáját (még mindig meglepő számomra, honnan jött anno ez, a sorozattól abszolút idegen cím), az lehet, hogy most kissé furcsán pislog. Aki viszont hallott már Lorelai Gilmore-ról, az sejtheti, hogy ez csupán egy a leghétköznapibb eszmefuttatásai közül. Erről van szó:

És ezzel máris megragadtuk a sorozat lényegét, mondhatni esszenciáját, ami ez a fajta különc humor, általában barokkos körmondatokba ágyazva sok szabad asszociációval és nem ritkán egy-egy popkulturális utalással fűszerezve, mindezt lehetőleg egy szuszra, gyorsan elhadarva. (Nem véletlenül ez a címe Lauren Graham, vagyis Lorelai könyvének is, ami tök jó könnyű kikapcsolódásnak.) Már csak egy liter kávé és legalább ötféle egészségtelen gyorskaja hiányzik, plusz egy idilli kisváros megtöltve furcsábbnál furcsább lakókkal, és máris megkapjuk azt a sorozatot, amire egyszerűen nem lehetett nem ráfüggeni, és ami még ma is utánozhatatlan. 

Amikor megtudtam, hogy a Gilmore-lányok évfordulót ünnepelnek (2000. október 5-én ment le az első rész a Warner Bros tévécsatornáján), biztos voltam benne, hogy szeretnék írni róluk, annak dacára, hogy néhány héttel lekéstem a pontos dátumról (és ez egyébként nagyon zavar). Mindenesetre senkit nem akarok megfosztani a tökéletes ellazulós-töltekezős élménytől, amiben nekem részem volt, amikor a napokban ismét elővettem a sorozatot. Íme tehát, az egyszerű, de annál tutibb recept rossz idő vagy éppen rosszkedv esetére: bekuckózás pizzával és Gilmore-lányokkal. Kedvcsinálóként pedig hadd áruljak el néhány dolgot mindannyiunk egyik legkedvencebb sorozatáról. 

1. Stars Hollow valójában Washington

Na, nem az USA fővárosáról van szó, hanem az azonos nevű connecticuti településről (egyébként marha sok Washington van Amerika-szerte), ahol Amy Sherman-Palladino, a sorozat megálmodója járt egyszer. Rögtön beleszeretett a kisvárosba: ősz lévén éppen tökünnepséget tartottak, az emberek mind ismerték egymást, nagyon barátságosak voltak, együtt mászkáltak odakint, beszélgettek, és saját maguknak töltötték ki a kávét a helyi falatozóban, amikor a pincérnő nem ért rá. Huszonnégy órán belül megvolt a sorozat alapötlete, és néhány mondat a bevezető rész párbeszédeiből. Amy szerette volna, ha egy kicsit átadhat az elbűvölő városka hangulatából a nézőknek – szerintem sikerült neki. 

1024px-gilmore_girl_house.jpgLorelai Gilmore háza Stars Hollow-ban (Forrás: Wikimedia Commons/Tony Peters, 2007)

2. Lorelai beszél a leggyorsabban

Ami nem meglepő, ahogy azt sem kell külön kiemelni, hogy a sorozat védjegye a rettentő tempós beszéd. A szkriptek közel kétszer olyan hosszúak voltak, mint egy átlagos sorozat esetében, és a szereplőket egy beszédtanár képezte ki a minél ügyesebb hadarásra. Persze, mérték is, ki hány szót tud kimondani adott idő alatt, és ebben Lauren Graham vitte a prímet. A már említett popkulturális utalásokról pedig még annyit, hogy ember legyen a talpán, aki minddel kapcsolatban képben van – ha te nem ezek közé tartozol, ne csüggedj, állítólag még a szereplők sem mindig tudták, miről beszélnek. 

8733064260_9175b4d515_c.jpgLauren Graham, azaz Lorelai 2013-ban (Forrás: Flickr)

3. Nonstop szemetet esznek, utálnak sportolni, mégsem híznak egy grammot sem, és a kávé tartja össze őket

Nem állom meg, hogy el ne mondjam: kábé 25 éves koromig ez nekem is klasszul ment, aztán ahogy teltek az évek, és főleg, mióta elmúltam 30, időről időre szomorúan konstatálom a szénhidrátcsökkentett kenyérkémet majszolgatva, hogy egyre kevésbé vagyok Gilmore-lány: pápá, dupla sajtburger sült krumplival és fagyival, viszlát, napi 5-6 kávé, jó volt veletek, de nem bírom tovább. Világos, ha nem te vagy a génlottó legnagyobb nyertese, ez az életmód hosszú távon nem folytatható, de ki ne álmodozna róla néha? 

Elárulom, a Gilmore-lányok se bírták szusszal a folyamatos zabálást. Egy showműsorban Alexis Bledel, a Roryt játszó színésznő bevallotta, hogy nagyon idegesíti, amikor egy filmben csak mímelik az evést, és ők eleinte mindent meg is ettek, ami a sorozatban eléjük került, aztán néhány rosszullét és gyomorrontás után úgy döntöttek, inkább kiköpdösik egy erre szolgáló alkalmatosságba (vödörbe) az ételt. Rory az életben egyébként – micsoda szentségtörés! – a kávét sem szereti, az ő csészéjében ezért sokszor volt kóla vagy valamilyen üdítő.

4. El tudnád képzelni Paris-t Rory-ként?

Finoman szólva is érdekes lenne, igaz? Pedig a Paris-t játszó Liza Weil eredetileg Rory szerepére jelentkezett, és bár a producerek imádták, de mindenki érezte, hogy valami nem stimmel, nem illik rá a szerep. Ennek ellenére annyira megfogta őket a lány játéka, hogy nem akarták elengedni. Sherman-Palladino inkább írt neki egy saját szerepet, így született meg Paris karaktere. Még egy érdekesség: Sookie-t eredetileg Alex Borstein játszotta volna, aki végül a folyton morgolódó hárfás, Drella lett. A kávézó tulajdonosát pedig eredetileg egy Daisy nevű nőnek álmodták meg. Az alkotók azért találtak ki helyette végül inkább egy férfit, mert túl sok volt a női karakter.

21123897853_d7c63f5905_c.jpgA Paris szerepét játszó Liza Weil 2015-ben (Forrás: Flickr/ABC/Image Group LA)

5. Nem az angol Rory anyanyelve

Hanem a spanyol, a felmenői ugyanis argentinok. Gyerekkorában Alexis a szüleivel kizárólag spanyolul beszélt, és csak a suliban tanult meg angolul. 

6304054909_dd3cac7fd9_c.jpgAlexis Bledel (Rory) 2011-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Szívek szállodáján kívül még egy népszerű sorozatban, a Szolgálólány meséjében is találkozhattunk vele

6. Lane jóval idősebb, mint gondolnád

Én legalábbis meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a sorozat kezdetén a szerepe szerint 16 éves Lane Kim, azaz Keiko Agena az életben 27 volt (Rory, vagyis Alexis pedig 19). Ha már itt tartunk, Melissa McCarthy (Sookie) – aki szerintem 20 év alatt külsőre szinte semmit sem öregedett, maximum a testsúlya változott –, 30 volt, amikor a Szívek szállodája debütált. 

Térjünk vissza Lane-re még egy fun fact erejéig: alakját Amy Sherman-Palladino a legjobb barátnőjéről, Helen Pai-ról mintázta, aki egyébként a show egyik producere is lett. Lane bandájának neve, a Hep Alien az ő nevének az anagrammája. 

És még egy vicces tény Lane-nel kapcsolatban: emlékeztek, hogy láttuk-e bármikor is az édesapját? A sorozat elején többször is említik, tehát léteznie kell. Csak egyetlen egyszer találkozhatunk vele, a legújabb pluszévad, az Egy év az életünkből tavaszi epizódjában látható egy integetés erejéig. 

7. Kezeket fel, aki imádja Rory könyvespolcát

A sorozat a könyvrajongók szívébe is belopta magát, Rory kezében ugyanis folyton felbukkant egy könyv, ráadásul mindig más, így klassz olvasmánytippeket is kaptunk sorozatnézés közben. A hét évad alatt 339 kötet említenek és/vagy mutatnak, akit érdekel, itt találja a teljes listát.  

8. Kirknél senki sem sokoldalúbb

Nem igazán lehet sorrendet felállítani a különc karakterek között, de talán mondhatjuk, hogy Kirk az egyik legspeciálisabb eset. Többek között azért is, mert a sorozat folyamán folyton újabb és újabb munkakörökben tűnik fel, és szinte már számítunk rá, hogy ha a szereplőnk betér egy új üzletbe, ott Kirk fogja fogadni. Meg tudod tippelni, hány munkája volt összesen? Segítek: 62. Ráadásul az első részek egyikében még máshogy hívták: Micknek. Állítólag Sherman-Palladino erről megfeledkezett. Na jó, megbocsátjuk neki.

9. Where you lead, I will follow...

A főcímdal eredetileg egy szerelmes nóta volt, amit Carole King folk énekesnő direkt a sorozat számára dolgozott át anya-lánya duetté (és aztán a lányával együtt énekelte el). Meglepi: Carole a sorozatban is feltűnik. Kitaláljátok, ki az? Sophie Bloom, Stars Hollow hangszerboltjának a tulajdonosa. 


10. Kivel járt Rory a való életben?

Nos, Jess-szel, azaz az őt alakító Milo Ventimigliával egészen biztosan. Több mint három évig voltak együtt, és állítólag már a házasság is szóba került, végül mégis szétváltak az útjaik. És mi a helyzet Deannel? Nos, Mara Casey casting igazgató egy 2016-os interjúban azt mondta, Alexis vele is randizott. Logan felől nem hallottunk pletykákat.

11. Jess nem azért került a sorozatba, hogy ellopja Rory szívét

Sherman-Palladino eredetileg csupán azért alkotta meg Jess karakterét, hogy késleltesse Lorelai és Luke egymásra találását. Jess végül akkora közönségkedvenc lett, hogy a Warner Bros még saját spinoffot is tervezett a főszereplésével Winward Circle címmel, ami Venice Beachen játszódott volna. Végül költségvetési okokból ez nem valósult meg. (Egyébként Rory-nak is szívesen szenteltek volna egy külön sorozatot, de Alexis nem akart Lorelai, vagyis Lauren Graham nélkül játszani.) 

512px-milo_ventimiglia.jpgMilo Ventimiglia, vagyis Jess 2008-ban (Forrás: Wikimedia Commons/Kristin Dos Santos)

12. Ezer sárga százszorszép

Az egyik kedvenc jelenetem, amikor Max (akit amúgy nem csíptem annyira) megkéri Lorelai kezét ezer szál sárga százszorszéppel. A legjobb, hogy ez akár ultranyálas is lehetne, de ebben a sorozatban sikerül úgy megoldani, hogy egyszerűen csak lehengerlő: akárhányszor látom azt a jelenetet, amikor Lorelai belép a szállóba, ahol mindent virágok borítanak, mindig végigfut rajtam valami borzongató jó érzés. Hiszen melyik nő ne vágyna titokban hasonló grandiózus romantikus gesztusra a szerelmétől legalább egyszer az életben?

Oké, oké, ennyit a giccsről, és akkor nézzük a tényeket: amikor a szállóba elkezdték bepakolni a virágokat, a nagy tér egyszerűen elnyelte azokat. Végül ezer szálnál sokkal többet voltak kénytelenek használni. „Legalább háromszor vagy négyszer vissza kellett küldenünk az embereket még több sárga százszorszépért, szerintem kisöpörtük az egész nyugai partot” – emlékezett vissza Sherman-Palladino.  

19990919702_f823955469_c.jpgAmy Sherman-Palladino, a sorozat megálmodója. Szerintem ő is egy egyéniség (Forrás: Flickr, 2015)

13. Sosem találod ki, miért kapott Emmy-díjat a sorozat

Dobpergééés… A sminkért! Egészen konkrétan az Élőképek fesztiváljáról beszélünk. A látvány mondjuk tényleg nagyon profi volt, de azért szerintem ezen kívül is megérdemelt volna egy-két díjat a sorozat. 

14. Nyugodj békében, nagyapa!

A nagyapát alakító Edward Herrmannt nemcsak a sorozatban gyászolták. Kelly Bishoppal (nagymama) annyira közel álltak egymáshoz, hogy a valódi házastársa a színésznőt második feleségként emlegette. Herrmann agydaganatban halt meg 2014-ben, 71 évesen, és Bishop meglátogathatta a halálos ágyánál. Amikor a szereplők újra találkoztak néhány éve az ATX TV rendezvényén, egy széket üresen hagytak Herrmann tiszteletére. 

15. Bennrekedt utolsó szavak

Mivel Amy Sherman-Palladino nem tudott megegyezni a TV-társasággal, az utolsó évadot már nem ő készítette – sőt, állítólag azóta sem látta. Így tehát a sorozat nem úgy végződött, ahogyan azt a megálmodója eredetileg eltervezte, pedig már az elejétől fogva megvolt, mi lesz az az utolsó négy szó (magyarul három), amivel a Szívek szállodája lezárul, és ami nemcsak méltó a sorozathoz, de egy jó nagy cliffhanger is. Sherman-Palladino ezért jó sokáig, egészen 2016-ig tartogathatta magában ezeket az utolsó szavakat, mígnem a ráadás évadban, amit ismét ő készített, végül elsüthette őket. Ha még nem láttad, nem szeretném lelőni a poént. Na, jó, annyit elárulok: a-val kezdődik...

Ha még nem láttad a négyrészes, befejező évadot, ne hagyd ki!

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

Ha még több hasonló cikket szeretnél olvasni, kövesd a blogomat és a szerzői Facebook-oldalamat! Instagramom is van, ide kattintva találod.